Op maandag 1 juni opende burgemeester Spruit samen met cliënten wijkservicecentrum Dichtbij in Lisse. In wijkservicecentrum Dichtbij verlenen mensen met een beperking diensten in en rondom woonzorglocatie Rustoord. Participeren en waar mogelijk meedoen in de samenleving zijn belangrijke uitgangspunten van het wijkservicecentrum. De locatie is een initiatief van Het Raamwerk en de Gemiva-SVG Groep, ondersteund door de gemeente Lisse.

Olga Werkhoven, locatiemanager Gemiva-SVG Groep: “Omdat we met het wijkservicecentrum in woonzorglocatie Rustoord zitten, kunnen we heel eenvoudig hand- en spandiensten aanbieden. Deelnemers van Dichtbij delen koffie rond, doen boodschappen, helpen bij administratieve klussen (kopiëren en post), brengen eten rond en doen andere hand– en spandiensten. Ook bakken zij samen met bewoners van Rustoord appeltaarten gebakken voor de verkoop. “

Participeren in de wijk
Buiten de deuren van Rustoord kunnen ook allerlei activiteiten worden ondernomen bij bedrijven, organisaties en particulieren. Bijvoorbeeld het onderhouden van tuinen, glas en papier ophalen, klusjes voor een vereniging of (sport)club, flyeren of een mailing verwerken.

Onderlinge aanvulling
Nico Koutstaal, locatiemanager Raamwerk: “Er komen hier deelnemers met uiteenlopende beperkingen: een lichamelijke– of verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel. Wat je hierdoor ziet ontstaan is dat men elkaar aanvult. Vooral de bakactiviteit is een groot succes. Wekelijks bakken deelnemers samen met bewoners van Rustoord heerlijke appeltaarten. Hartstikke mooi om te zien hoe allerlei verschillende doelgroepen zo goed met elkaar bezig is. En niet zonder resultaat. Die appeltaarten zijn echt heerlijk!”

Spannend en wennen 
Deelnemer Arja: “In het begin vond ik het een beetje spannend en moest ik wennen. Toen ik iedereen leerde kennen en taken te doen kreeg wende het snel. Taken die ik doe zijn: bewoners ophalen voor activiteiten, taarten bakken, helpen met de koffieronde en bij de beautymiddag. Het eten rondbrengen met de medewerkers van Rustoord vind ik wel het leukste om te doen. Wat ik ook erg leuk vind is dat ik veel bekenden tegen kom bij Rustoord en met iedereen een praatje kan maken.”

Vrijwilligers
Er wordt niet alleen gewerkt met professionele hulpverleners. Ook vrijwilligers, stagiaires en leerlingen werken mee. Zij worden door de medewerkers van de betrokken organisaties ingewerkt en begeleid. Olga: “We hebben al een groep betrokken en enthousiaste vrijwilligers. Maar we kunnen er zeker meer gebruiken! Mensen zijn altijd welkom om even binnen te lopen om contact met ons op te nemen telefoon : 06 52751519 of email: dichtbij@wijkservicecentrum.com

Iedereen is welkom!
Particulieren, stichtingen, verenigingen, andere (zorg) organisaties en ondernemers worden van harte uitgenodigd om contact op te nemen als zij een goed idee hebben voor samenwerking. Ook mensen die zomaar eens een kijkje willen komen nemen, een kopje koffie willen drinken of misschien als vrijwilliger willen werken, zijn van harte welkom.